Parempia opinnäytetekstejä yhteisvoimin

Vuosi vaihtui ja tekstinteko jatkuu. Moni korkeakouluopiskelija aloittelee kandidaatin- tai maisterintyötään ja miettii edessä olevaa kirjoitusurakkaa. Oppineisuus kun pitää osoittaa myös sanallistamalla tekemisensä. On asetettava sanat tekojen kuvastimeksi, jotta toisetkin pääsevät saavutuksesta osallisiksi.

Kun itse aikanani kirjoitin graduani, ei tekstinohjausta ollut saatavissa. Sisällönohjaajat kiinnittivät (ja kiinnittävät yhä) tekstiin vaihtelevasti huomiota. Oma graduohjaajani oli työssään erinomainen ja tuki prosessiani merkittävästi. Työni puutteet lankesivat toki omalle kontolleni. Opin silti ohjaajani avulla kirjoittamisesta ja vähän ohjaamisestakin.

Tekstinohjaus on sittemmin tullut tutuksi, kun olen vuosien mittaan ohjannut lähes tuhatta opinnäytteen kirjoittajaa kohti toimivaa opinnäytetekstiä.

Olen työssäni kokenut, että moni heistä on kaivannut tekstimatkalleen tien tuntevaa kumppania. Sellaista, joka kannustaa ja auttaa rämpimisvaiheessa vaeltavaa ottamaan haltuun tarpeelliset tiedot ja taidot. Tekstinohjaajana olen saanut kulkea rinnalla joskus hetken, joskus reitin alusta loppuun. Yhdessä matka on taittunut ketterämmin ja hauskemmin kuin yksin rämpien.

Yhdessä on helpompaa opetella tutkimusviestinnän konventioita eli vakiintuneita piirteitä. Yksi yhdessä opettelun paikka on opintopiiri. Se mahdollistaa vertaispalautteen ja ohjaajan palautteen, antaa työskentely- ja lähdevinkkejä, tarjoaa tilan keskustelulle ja jakamiselle rennossa ilmapiirissä.

512px-Study_in_group_in_the_HHS_library

Kannustavassa ryhmässä on turvallista testata valintojaan ja työstää keskeneräisiä tekstejään – tai vaikka rämpiä ja ponnistaa surkeiden versioiden kautta kelpo tekstiin. Opintopiirissä toimitaan yhteisvoimin, jotta saadaan parempia opinnäytetekstejä.

Ohjaajatkin saisivat yhdistää voimansa ja alkaa tosissaan ohjata yhdessä. Ihan käytännössä ja arjessa. Tavoitteena ei ole tuottaa ohjaajien mieltymysten mukaisia – heidän ”näköisiään” – töitä vaan auttaa ohjattavia löytämään itsenäisiä ratkaisuja.

Oppimisen ja kirjoittamisen ilo on hienoimpia löytöjä, joita opinnäytteen tekijä voi tehdä. Siinä ohjaaja voi olla suureksi avuksi.

Aion tänä vuonna panna tekstinohjauksesta kertyneet kokemukseni testiin ja järjestää eri vaiheissa opinnäyteprosessiaan oleville opintopiirejä. Viestitän niistä tuonnempana tarkemmin. Kiinnostuneet, olkaa kuulolla.

Rakkaat opinnäytteenne kanssa ahkeroivat, tehkää ilolla ja yhdistäkää voimanne. Keskustelkaa teksteistä(nne) ja kirjoittamisesta. Jakakaa toimivia käytänteitä, hyviä kokemuksiia.

Nostetta teksteihin.

Ihanaa ja antoisaa tekstivuotta 2016 kaikille kirjoittajille!

Kuva: Wikimedia Commons

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s